PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Változnak a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedési esélyei
2016.04.19. HR szolgáltatások/Rehabjob forrás: PeppeR PR
A Sorsváltó programmal segíti a RehabJob a beilleszkedést

Az elmúlt időben egyre több pozíciót írnak ki magasan képzett és idegen nyelven, elsősorban angolul beszélő megváltozott munkaképességű munkavállalónak. Az is látszik, hogy a munkaerő-kölcsönzés szabályozásának megváltozásával, az átengedhető adókedvezmény bevezetésével a cégek jobban érdekeltté váltak a speciális helyzetű munkavállalók foglalkoztatásában. A piacon zajló trendeket mégis ellentmondásosnak tartja a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerő-piaci integrálásával foglalkozó RehabJob. A cég a Sorsváltó program újbóli elindításával a pozitív folyamatok erősítését kívánja segíteni.

  „A pozitív irányba mozduló befogadás további erősítésére, az elfogadó megítélés támogatására indítjuk el újból a Sorsváltó programunkat, ezt a cégek által megrendelhető, egy napos különleges kezdeményezésünket. A tavaly már sikerrel debütáló program lényege, hogy minél több emberrel tudjuk megosztani a hátrányos helyzet érzését. A játékos keretek ellenére azoknál a cégeknél, ahol a kerekesszékes közlekedést, hétköznapi akadályok leküzdését, a korlátozott látással való tájékozódást, a mindennapi feladatok vakon vagy szimulált látáscsökkenéssel való megoldását modellező programunkat be tudjuk mutatni, lényegesen megnő a megváltozott munkaképességűek befogadásához fűződő érzékenység. A saját életében szinte mindenki rendre említ olyan családtagot, vagy ismerőst, aki akár a mindennapos életvitelében komoly fizikai korlátokkal küzd, mégis nagyon kevesen szeretnék vagy merik kipróbálni valójában mit is jelent az adott helyzetben a mindennapi akadályok leküzdése. A Sorsváltó program mindezt egy munkahelyi környezetbe ülteti át, és ha csak ideiglenesen is, de minden résztvevőt kerekesszékbe ültet vagy fehér botot ad a kezébe” – mondta Markos Ádám, a RehabJob szakmai vezetője.

A RehabJob a Sorsváltó programot a Láthatatlan kiállítással és a mozgássérültek rehabilitációjával foglalkozó MEREK-kel közösen szervezi. A programot tetszőleges időszakra bármelyik cég vagy szervezet megrendelheti. A tavalyi tapasztalat szerint a legtöbben egy-egy vállalati nap keretébe illesztik az érzékenyítést szolgáló programot.

„Az elmúlt időszakban az átengedhető „adókedvezmény”* bevezetésének köszönhetően, valamint a rehabilitációs ellátáshoz kapcsolódó 4 órás munkaidőplafon bérplafonra változtatása* révén megnövekedtek a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedésének esélyei” – tette hozzá Dobár Attila, a RehabJob ügyvezető igazgatója. „Csak bízni tudunk abban, hogy ezek is ellensúlyozzák azt a rossz gyakorlatot, ami a megváltozott munkaképességűeket automatikusan az akkreditált, védett foglalkoztatók irányába orientálja. Meggyőződésem, hogy az ott végzett munka konzerválja a hátrányos helyzetűek negatív megítélését, az alacsony önbecsülést és tovább erősíti a mesterséges és az integrált munkaerőpiac közötti falakat. Abban bízunk, hogy a legújabb szabályozási lépések a nyílt munkaerő-piaci integrációt erősítik, és egyre több megváltozott munkaképességű számára adják meg az önálló munkavégzés büszkeségét és örömét. A magunk részéről az általunk kínált komplex integrációs folyamatokat a Sorsváltó programmal kiegészítve akarjuk hozzásegíteni őket ahhoz, hogy a munkahelyeken valóban befogadó közeg fogadja őket” – mondta Dobár Attila.

4 órás munkaidő-plafon: korábban a rokkantsági ellátás megszüntetéséhez a bérplafon (minimálbér másfélszerese), a rehabilitációs ellátáshoz pedig a munkaidőplafon (napi 4 óra) társult. Most már mindkettő esetében egységesen a bérplafon van hatályban.

Átengedhető „adókedvezmény”: a kötelező foglalkoztatási szintbe (25 fő felett legalább 5% megváltozott munkaképességű munkavállaló) ott számítódik be a kölcsönzött megváltozott munkaképességű munkavállaló, amelyik cégnél a kölcsönbe adó és a kölcsönbe vevő megegyeznek. Így tehát a kölcsönbe adó „átengedheti” az adott státuszt és a kölcsönbe vevő azt saját magához számíthatja, ezáltal arra a munkavállalóra vonatkozóan nem kell megfizetnie a rehabilitációs hozzájárulást (964.500 Ft / év).

A JobGroupról

A magyar tulajdonban lévő JobGroup Magyarország egyik vezető HR tanácsadó és szolgáltató cégcsoportja. Az 1992-ben munkaerő közvetítésre és kölcsönzésre alakult Job Kft. előbb a call centereket üzemeltető Tele-Scope-pal bővült, majd a Rehabjob létrejöttével a magyar piacon újdonságszámba menően belevágott a megváltozott munkaképességűek integrálódásának segítésébe. Mára a Rehabjob amellett, hogy komplex integrációs programmal rendelkezik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának területén, minden hátrányos helyzetű vagy védett tulajdonságú munkavállalói csoporttal kapcsolatban nyújt tanácsadói szolgáltatásokat. A BrandJob létrejöttével és a TMP Worldwide-hoz történő csatlakozásával a 23 éves JobGroup képes arra, hogy a munkaerő keresésével és megtartásával kapcsolatos szolgáltatások széles körét nyújtsa mind az ép, mind a megváltozott munkaképességű munkavállalók számára. A teljeskörű személyzeti és HR tanácsadást nyújtó, magyar tulajdonban lévő cégcsoport árbevétele 2015-ben meghaladta az 1,1 milliárd forintot.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004