PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Magyarország továbbra is 28. a globális IT iparági versenyképességi listán
2009.09.17. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR
Magyarország a világon 28. a 2009. évi IT iparági versenyképességi index szerint, amelyen az elérhető 100 pontból 46,1 pontot szerzett. Bármilyen előrelépés eléréséhez Magyarországon erősíteni kell a szellemi tulajdon védelmét, az IT szektorban több új munkahelyet kell teremteni, valamint általában az IT iparágat erőteljesebben kellene támogatni. Többek között ezeket az eredményeket fedte fel az Economist Intelligence Unit legújabb tanulmánya, melynek készítését a Business Software Alliance (BSA) támogatta.
 

A tanulmány, amelyet harmadik éve készítenek, 66 ország, köztük Magyarország információs technológiai iparági környezetét méri fel és veti egybe, annak érdekében, hogy meghatározza, milyen mértékben segítik elő az IT szektor versenyképességét.

"A mai gazdasági feltételek között egy erős technológiai szektor támogatása fontosabb, mint valaha" - nyilatkozta Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője. "A technológia előmozdítja a gazdaság talpraállását, és hosszú távú gazdasági fejlődést hoz létre. Amennyiben szem előtt tartjuk, hogy az IT iparágban minden új munkahely számos további munkahelyet eredményez, látjuk, hogy megérné erőteljesebben támogatni Magyarországon az IT iparág fejlődését."

A tanulmány szerint Magyarország a legjobb eredményt az általános üzleti környezet (24. hely) és az emberi tőke fejlődése terén (23. hely) érte el. A képet azonban némiképp rontja az, hogy az utóbbi kategóriában Magyarország tavaly az első 20 között volt, azonban az IT szektor gyengülő foglalkoztatottsági adatai negatívan befolyásolhatták az összképet. Az egyes mutatószámokat tekintve Magyarország külföldi befektetési politikája (az általános gazdasági környezeti index része) érte el a legjobb eredményt és 7 helyet ugrott előre ezen a listán. Másrészt azonban a jogi környezet megítélése 6 hellyel visszaesett, elsődlegesen a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogi problémák és érvényesítésének következetlenségei miatt. A K+F terület szintén gyengébben teljesített a korábbinál. A régió első öt országa a helyezések szerint egyébként a következő: Észtország (23.), a Cseh Köztársaság (26.), Magyarország (28.), Szlovénia (29.) és Litvánia (31.).

"Globális tekintetben az IT szektor a krízist viszonylag jól átvészelte, még a lecsökkent technológiai kiadások ellenére is" - jelentette ki Denis McCauley, az Economist Intelligence Unit globális technológiai kutatásnak igazgatója. "A szektor termelését növelő rövid távú intézkedések erőltetése, illetve a gyengélkedő IT gyártók támogatása helyett a politika alakítóinak továbbra is a szektor versenyképességét hosszú távon biztosító tényezők erősítésére kell koncentrálniuk."

A versenyképességet előmozdító hat kulcsfontosságú tényező

Az Economist Intelligence Unit szerint hat tényező együttes hatásaként jön létre stabil környezet az információs technológia szektorban:
- a szakértelem bőséges kínálata
- innováció-barát kultúra
- világszínvonalú technológiai infrastruktúra
- a szellemi tulajdont, mint például a szabadalmakat és a szerzői jogokat védő erős jogrendszer
- nyitott, versenyképes gazdaság
- valamint egy olyan kormányzati vezetés, amely megteremti az egyensúlyt a technológia támogatása és a piaci erők hatásának lehetővé tétele között.

Azok az országok rendelkeznek a legkiválóbb teljesítményű információs technológiai iparágakkal, amelyek általában véve jól kezelik e hat versenyképesség-elősegítő tényezőt. A kutatás arra ad iránymutatást a kormányoknak, hogy a hazai IT szektorhoz fűződő erősségeiket és gyengeségeiket meg tudják határozni.

Az Economist Intelligence Unit kutatásának további eredményei és a BSA ajánlásai többek között a következők:

· A szélessávú hálózatok létfontosságú tényezőt jelentenek az IT iparág versenyképessége szempontjából. A versenyképességi olló tovább nyílhat azokban az országokban, amelyekben ezeket lassabban vezetik be. A technológiai társaságoknak gyors, megbízható és biztonságos internet hozzáférésre van szükségük, és a szélessáv jelentősége növekedni fog, amint egyre több IT szolgáltatást és alkalmazást biztosítanak az interneten keresztül.

· A szakértelem fejlesztésébe fektetett tőke hosszú távon továbbra is alapvető jelentőségű. Azok az országok, amelyek IT, üzleti és nyelvi képzést biztosítanak, erősebb IT munkaerőt hoznak létre. Ez különösen igaz a kihívást jelentő üzleti időszakokban, amikor az új készségek elsajátítása mindenki munkaerőpiaci esélyeit javíthatja.

· A protekcionizmus és a ‘“nemzeti bajnokok” támogatása visszavetheti az gazdaság újjáépítése érdekében tett erőfeszítéseket — illetve a szektor hosszú távú versenyképességét. A kormányzatoknak egyensúlyt kell találniuk az iparági növekedést és a befektetéseket ösztönző támogatás, valamint a nem igazságos piaci gyakorlat támogatása és a versenyképességet esetleg negatívan befolyásoló protekcionizmus között.

· A szellemi tulajdonra vonatkozó jogszabályok (IP) számos fejlődő piacon javulnak, azonban további előrelépés szükséges. A szellemi tulajdon védelme továbbra is kritikus jelentőségű a IT iparág versenyképessége szempontjából, ugyanakkor viszonylag költséghatékony módja is a gazdasági fejlődés hosszú távú előmozdításának. Kulcsfontosságú azonban, hogy nemcsak a megfelelő jogi környezetet illetve a megfelelő törvényeket kell létrehozni, hanem ezzel együtt mindenkit arra kell késztetni, illetve kényszeríteni, hogy betartsa az üzleti gyakorlatnak megfelelő jogszabályokat.

A besorolásokról és az alkalmazott módszerekről további információt talál a következő anyagban: "Resilience amid turmoil: Benchmarking IT industry competitiveness 2009," – ez az anyag ingyenesen hozzáférhető a következő webhelyen: www.eiu.com vagy www.bsa.org/globalindex.

Az Economist Intelligence Unit-ról
Az Economist Intelligence Unit a The Economist kiadója, az Economist Csoport üzleti információs divíziója. Több, mint 650 nemzetközi elemző segítségével folyamatosan méri és előrejelzi a politikai, gazdasági és üzleti feltételek alakulását 200 országban. A világban az egyes országokról a legmegbízhatóbb adatok rendelkezésre bocsátásával és a világpiaci trendek és üzleti stratégiák aktuális, megbízható és pártatlan elemzésével segíti a vezetőket abban, hogy jobb üzleti döntéseket hozzanak.

A BSA-ról bővebben
A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Attachmate, Autodesk, Bentley Systems, CA, Cadence, Cisco, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, DBA Lab S.p.A., Dell, Embarcadero, Famatech, FrontRange Solutions, HP, IBM, Intel, Intuit, McAfee, Mamut, Materialise Software, Microsoft, Minitab, NedGraphics, O&O Software, Quark, Quest, Ringler-Informatik, Rosetta Stone, SAP, Scalable Software, Siemens, Staff & Line, Sybase, Symantec, Tekla, és a The MathWorks.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004