PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Együttműködést tervez a Moholy - Nagy Művészeti Egyetem és a BSA
2008.04.28. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR
A szellemi tulajdon világnapja alkalmából együttműködésről döntött a vezető magyarországi vizuális művészeti oktatási intézmény, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a legjelentősebb szoftvergyártókat tömörítő Business Software Alliance (BSA). Az együttműködés célja, hogy a fiatal designer és médiaművész hallgatók minél jobban tisztában legyenek az alkotásaikhoz fűződő jogokkal és képesek legyenek azok védelmére.
 

Az alkalmazott művészetek, a tudomány és a technológia egyaránt olyan javakat hoznak létre, amelyekben jelentős emberi tudás és művészeti érték testesül meg. Minden korábbinál nagyobb szükség van arra, hogy az így létrehozott javak alkotói tisztában legyenek az alkotásaikhoz fűződő jogokkal és képesek legyenek azok hatékony védelmére.

A két szervezet között a BSA kezdeményezésére létrejövő együttműködés keretében a BSA saját tagvállalatait arra ösztönzi, hogy szoftvereikkel támogassák az egyetem működését, illetve az ott zajló művészeti, tervező- és alkotótevékenységet, segítsék az egyetem számítógépes rendszerének biztonságos működését. A BSA támogatást nyújt ahhoz is, hogy az egyetem széleskörben tudatosítsa hallgatóiban a szellemi tulajdonnal kapcsolatos ismereteket. A Moholy - Nagy Művészeti Egyetem az együttműködés keretében azt vállalja, hogy a curriculum áttekintésével és szükség esetén történő módosításával növeli a szellemi tulajdonhoz fűződő ismeretek súlyát a képzésben és ráébreszti diákjait arra, hogy nemcsak létrehozni fontos a grafikai, építészeti, fotó- és divatalkotásokat, hanem kölcsönösen meg is kell tudni védeni az ezekhez fűződő jogaikat. A felek abban bíznak, hogy hosszabb távon ez az együttműködés is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar társadalom méltó módon értékelje a létrehozott szellemi és művészeti alkotásokat és tiszteletben tartsa az ehhez fűződő jogokat.

A BSA-ról

A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA magyarországi tagjai: Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, CNC Software/Mastercam, Corel, Famatech, Graphisoft, Microsoft, Mindjet Corporation, Monotype, Quark, Siemens PLM Software, SolidWorks, Symantec, Tekla és The MathWorks.

A MOME-ról

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem letéteményese a teljes körű egyetemi szintű, tradícionális iparművészet-oktatás mellett az egyetemi szintű designer, építész és vizuális kommunikáció tervező képzésnek. A MOME oktatási tevékenysége arra irányul, hogy a művészi tehetséggel bíró hallgatókban kialakuljon képességeik célirányos működtetésének feltétele.

Az egyetem vállalt törekvése, hogy tudatos alkotó egyéniségeket képezzen, akik alkalmasak a művészeti területükön adódó feladatok magas szintű megoldására. A művészképzés mellett rajztanári képzéssel járul hozzá a vizuális kultúra általános szintjének emelkedéséhez, továbbá művészeti-menedzserképzéssel gondoskodik a gazdaság egyes ágazatai és a művészi tevékenység közötti kapcsolat létrejöttéről is.

Az egyetem vállalja az elitképzés misszióját, az egyetemi alapképzés mellett a tematikus művészeti DLA és tudományos PhD doktori programokkal valamint szakirányú továbbképzésekkel. Az egyetem az iparművészetek szellemi műhelye is, melyet könyvtára, galériája, kiadványai révén valósít meg. Az egyetem az oktatott műfajok határainak és az alkalmazott - autonóm művészetek határainak hagyományos merevségét az egyetemen folyó oktatási tevékenység nyitottsággal, átjárhatósággal helyettesíti.

Diplomájával alkotóerővel felruházott, döntéseiért felelős iparművészeket, építészeket, és vizuális kommunikáció tervezőket bocsát ki, akik az emberi környezet alakításáért belső kényszertől hajtva tevékenykednek. Munkaformáival - mester és tanítvány kapcsolatok által - pozitív emberi értékekkel egészíti ki a szak-tudás megszerzésének minden mozzanatát.

Az egyetem a kitalálás - a megtervezés - a megvalósítás készségének hármas egységét alakítja ki a hallgatóban. A képzéssel és az egyetem szolgáltatásaival gondoskodik hallgatóinak értelmiségivé válásáról, részben európai mintákhoz való alkalmazkodást, részben múltban gyökerező hagyományokon alapuló identitást ad.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004