PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Széleskörű összefogással sikertörténet lehet a kultúra ügye
2006.11.06. kormányzati szféra/Országgyűlés Hivatala forrás: PeppeR
2010 után Pécs európai tolerancia központtá válhat. November 3-án a "Kultúra az Európai Unióban" rendezvénnyel indult el az Országgyűlés és az Európai Parlament rendezvénysorozatának regionális programja. Az európai parlamenti és az országgyűlési képviselők, a kultúra területének szakértői és a szakmai hallgatóság arról cserélt eszmét, hogyan lehetne a kultúra ügyét még jobban előtérbe helyezni a közös európai értékek feltárása és megőrzése érdekében, és hogyan lehetne a kultúra ügyének még szélesebb, nemzeti összefogást teremteni.
 

A rendezvény előadói Dr. Szili Katalin (MSZP), az Országgyűlés elnöke és De Blasio Antonio (Fidesz), az Európai Parlament képviselője volt, a beszélgetés további résztvevői pedig Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház főigazgatója, Dr. Merza Péter, a Pécs Fejlesztési Kft. ügyvezetője, Pálné Dr. Kovács Ilona, az MTA Regionális Kutatóközpontjának intézetigazgatója és Zongor Attila, a KultúrPont Iroda vezetője volt. 

Pécs, mint Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben rengeteg lehetőséget hordoz a város, a régió, sőt az egész ország számára. Ennek sikeres kiaknázásához azonban széleskörű összefogásra van szükség - állapították meg egybehangzóan a résztvevők azon a konferencián, amely november 3-án zajlott le Pécsett. Az Országgyűlés és az Európai Parlament "Párbeszéd európai fejlődésünkért" szakmai rendezvénysorozatának első regionális állomásán az is egyértelművé vált, hogy ehhez az első és nagyon fontos döntések megszülettek. A 2007 - 2013-ra vonatkozó Nemzeti Fejlesztési Tervben az Európa Kulturális Fővárosa program önálló nagy programként szerepel és így hozzávetőlegesen 36 milliárd forintnyi fejlesztéshez juthat. Szükség is van erre az összegre, hiszen jelentős beruházásoknak kell ahhoz megvalósulniuk, hogy Pécs készen álljon az eseményre. Az eseményből azonban nemcsak a város, hanem az egész régió nyerhet. Pécs jónéhány várossal, településsel állapodott meg az együttműködésről, a programok közös megvalósításáról. Ennek azért is van különös jelentősége, mert Pécs a dél-dunántúli régió központjaként egy sokszínű és kiváló adottságú régió vezető települése. A jelenlegi tárgyalások és előkészítés alapján jó esély van arra, hogy a programok Szegedtől Eszékig, Kaposvártól a Vajdaságig terjednek. Várhatóan külön hangsúlyt kap Baranya gazdag nemzetiségi sokszínűségének, gazdagságának megőrzése is, amit újonnan megvalósuló létesítmények és színes programok segítenek elő. A konferencián szó esett arról is, hogy vajon a 2010. évi rendezvények után milyen öröksége lesz a programnak. A hozzászólók részéről javaslatként hangzott el, hogy Pécs váljon európai tolerancia központtá, legyen rendszeresebb a nemzetközi szakembercsere, állandó épületben kapjon helyet a nemzetiségi örökség, Pécs pedig váljon egyfajta turisztikai - kulturális márkanévjeggyé.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004