PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
A szerzői jogi iparágakat évente nagyságrendileg 100 milliárd forintos kár éri, Jogvédők összefogása a Szellemi Tulajdon Világnapján
2006.04.25. számítástechnika/BSA forrás: BSA
A Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából, április 26. a három jogvédő szervezet: ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány), BSA (Business Software Alliance) és ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért), valamint a szakma ismert képviselői kívánják felhívni a figyelmet a szerzői jogok védelmének fontosságára, az eddig elhanyagolt szerzői jogi tudatosság előtérbe helyezésére.
  A Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából a három jogvédő szervezet, ASVA, BSA és ProArt a szerzői jogvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A szerzői jog megsértése, a kalózkodás nem csak a szerzőknek, alkotóknak okoz súlyos károkat, hanem jelentős gazdasági, kulturális, erkölcsi és társadalmi vonzatai is vannak. A szerzői jogi alapú ágazatok védelmére nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen jelentős súlyt képviselnek a magyar gazdaságban. A teljes szerzői jogi ipar a gazdasági teljesítmény csaknem 9 %-át teszi ki, és körülbelül 278.000 ember dolgozik Magyarországon a szerzői jogi alapú ágazatban, mely az összes foglalkoztatott 7 %-át teszi ki. Ezen belül is jelentős helyet foglaltak el az elsődleges szerzői jogi ágazatok, mint a filmalkotás, a zene és egyéb művészeti ágak, valamint a szoftverágazat. Szerzői jogvédőszervezetek becslése szerint ma Magyarországon 100 milliárd forint nagyságrendű kár éri az ágazatot a szerzői jogsértések miatt. A kalózkodás következtében egyre nehezebb a szerzői jogi ágazatokban dolgozók helyzete. A feketepiac gyakorlatilag lassan megöli a zenét, a filmeket, hiszen előállításuk rendkívül költséges. Ma azonban főként az internetes fájlcserének köszönhetően egyre kisebb a kereslet a legális CD-re, DVD-re és szoftverre. Ahhoz, hogy a gazdaság fejlődjön és a kulturális élet pályája is felfelé íveljen, ösztönözni kell az alkotókat. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a szerzői jogi tudatosság előtérbe kerüljön.
 
<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004