PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Ma hirdették ki a "Rajzold le az álmod" rajzverseny győzteseit
2005.11.25. egészségügy/Száraz Éjszakák Alapítvány forrás: PeppeR
Az enuresis nocturna (gyermekkori éjszakai ágybavizelés) felismerésére és megfelelő kezelésére létrehozott Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány rajzpályázatot hirdetett "Rajzold le az álmod" címmel. A közel 200 rajz közül a legszebbeknek járó díjakat november 25-én vehették át azok alkotói az Alapítvány vezetőitől, és a Kölyök Klub műsorvezetőjétől, Ördög Nórától.
 

A Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány céljául tűzte ki, hogy minél több enuresis-ben szenvedő kisgyermeken segítsen, hogy éjszakáik nyugodtak, nappalaik gondtalanok legyenek. A tévhittel ellentétben az estek nagy részében nem lelki zavar okozza az éjszakai ágybavizelést (ezek inkább következmények), hanem a vizeletkiválasztási rendszer zavaráról van szó.

 

A pályázatra közel 200 rajz érkezett az ország minden részéről, amelyek közül 50 + 1 szerencsés, és persze ügyes kezű nyertes került ki. A nyertesek november 25-én, Szent Katalin, a betegek védőszentjének napján vehették át nyereményeiket az Alapítvány által szervezett díjátadón az Alapítvány vezetőitől és Ördög Nórától, a Kölyök Klub népszerű műsorvezetőjétől.

 

A rajzokból kiállítás is megrendezésre került, amely 2005. november 25. és december 2. között megtekinthető a Mammut II. mozi szintjén, a Jeans Club átriumában.

 

 

Háttéranyag

 

Az Alapítványról

 

 

A Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány Magyarországon regisztrált és működő közhasznú szervezet, amely széleskörű felvilágosító tevékenységet végez annak érdekében, hogy az éjszakai ágybavizelést és kezelési lehetőségeit az érintettek - szülők, gyerekek és szakemberek - egyaránt megismerjék. Az Alapítvány szakemberei összehangolják az ország területén működő 33 Enuresis Centrum működését, mobil infó-vonalat működtetnek         (06-20/478-5330), illetve online konzultációs lehetőséget is biztosító web-oldalt üzemeltetnek, amelyek látogatottsága napról napra nő (www.szarazejszakak.hu).

 

A betegségről

 

 

Az enuresis az asztma után a második leggyakoribb gyermekbetegség Magyarországon. Az 5-14 éves korosztályban becslések szerint közel 90 000 gyermek küzd ezzel a sokszor jelentéktelennek ítélt betegséggel. Az ágybavizelés mértéke változó: előfordulhat, hogy csak a pizsamát nedvesíti be, ám néha a húgyhólyag egész tartalma kiürül, akár többször is egy éjszaka. A tünetegyüttes hátterében sokféle ok húzódhat meg, a pontos diagnózist kizárólag orvosi vizsgálatot követően lehet felállítani. Éppen ezért szükséges a felvilágosító tevékenység kiszélesítése mind a szülők, mind az orvosok felé.

 

 "A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy az éjszakai ágybavizelés betegség. Ráadásul olyan betegség, amelyet jó eséllyel lehet kezelni" - hívta fel a figyelmet dr. Szabó László, az Alapítvány kuratóriumának elnöke. A szülők hajlamosak arra várni, hogy a jelenség magától megszűnjön. A probléma megoldásának halogatása a legtöbb gyerekből feszültséget vált ki, ami a tanulmányi eredmény romlását vonhatja maga után, sőt, a gyermek önbecsülését is károsíthatja.

 

 

 

A betegség gyógymódjainak  jelentős fejlődése ellenére sajnos még mindig sokan pusztán pszichológiai okokat keresnek a tünetek mögött. Mind a laikusok, mind az egészségügyi dolgozók körében sok a téves elképzelés a betegségről. Az enuresis kezelésére irányuló intenzív kutatómunka eredményeként sok új információ látott napvilágot, amelyek a húgyhólyag működéséről, az alvási szokásokról, az alvási folyamatról, valamint az agy és a húgyhólyag közötti kommunikációról, illetve  a csökkent éjszakai vizeletkiválasztást biztosító vazopresszin (hormon) éjszakai elégtelen termeléséről szólnak. A vazopresszin szintetikus mását, a dezmopresszint tartalmazó gyógyszereket már az 1970-es évektől kezdve használják a betegség gyógyítására.

 

Szent Katalin - az ágybavizelők védőszentje

 

November 25-e Alexandriai Szent Katalin napja. Kevesen tudják, hogy Szent Katalint nem csupán a kórházak, a betegek és az elesettek, hanem az ágybavizelők patrónusaként is tisztelik. Az éjszakai ágybavizelés magyarországi kezelésével foglalkozó Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány ezentúl minden évben megemlékezik erről a napról: "Így szeretnénk felhívni a figyelmet erre a betegségre, amelynek létezéséről sokan nem tudnak, vagy nem akarnak tudomást venni" - nyilatkozta Dr. Szabó László, az Alapítvány kuratóriumának elnöke. "Hiszünk abban, hogy november 25., vagyis Szent Katalin napjának megünneplése hozzájárul ahhoz, hogy a média nélkülözhetetlen segítségével pontos és szakszerű információt juttassunk el a szülőkhöz és az orvosokhoz" - vallja dr. Szabó.

 

Az enuresis nem korunk betegsége: találtak olyan 3500 éves ibériai papirusztekercseket, amelyek az ágybavizelésről és annak kezelési módjairól számolnak be. A középkorban az ágybavizelők nemcsak Alexandriai Szent Katalinhoz fohászkodhattak betegségük elmúlásáért, hanem Szent Vitushoz is.

 

 
<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004